Jak a proč? A co bude dál?

•  Mít každej den aspoň nějakej důvod k radosti. ✔ Důležitý  
•  Mít každej den chuť vstát z postele. ✔ Důležitý
•  Vědět, že věci, nad kterýma trávíme čas, mají smysl. ✔ Důležitý
•  Mít dobrý pocit z toho, co děláme a co nakupujeme za naše peníze, ✔ Důležitý
•  Mít možnost (sebe)rozvoje, pomáhat, dělat radost sobě i druhým ✔ Důležitý
•  Nerozčilovat víc planetu. ✔ Důležitý
•  Nakupovat míň, ale líp. ✔ Důležitý
•  Vědět, odkud pochází a jak bylo zboží, které kupuji, vyrobeno. ✔ Důležitý

To jsou ve zkratce důležitý body, kvůli (nebo spíš díky) kterým jsme značku Raddar založili. Jsou to důvody jak z naší strany jejich tvůrců, tak ale i ze strany našich budoucích zákazníků. Naše značka je pro každýho, kdo má rád promyšlené nákupy nebo kdo se třeba vždycky těšil víc na to dárky dávat, než dostávat. Jsme tu pro lidi, kteří milují hezký a užitečný věci, kterým není lhostejný řemeslo a tradice a chuť tvořit. Kteří rádi podpoří individuální tvůrce, designéry a umělce. Hlavně jsme tu pro ty, kterým není naše životní prostředí ukradený. Pro ty, kteří ví, že aby byl kvalitní produkt vyroben, stojí to kolikrát dost úsilí a času, že za každým takovým produktem stojí konkrétní člověk, jeho nápady a sny. Takoví lidi ví, že kolikrát je cennější přáníčko za 50 korun s trefným textem, než kabelka LV za 850 tisíc. 

#Shopsmall

Dost nás inspirovala kampaň #shopsmall by American express, a to ještě dávno před koronakrizí, vznikla už v roce 2010 a má strašně dobrý myšlenky, který jdou aplikovat na každý stát. Náš projekt plánujeme skoro 5 let, nikdy ale zatím nebyl správnej čas s ním začít. A teď? Teď už vůbec ten správnej čas asi není, když vezmeme v potaz covidovou situaci, zavřený obchody a nejasný vyhlídky pro každý podnikání. Nicméně, na druhou stranu, kdy jindy začít projekt s cílem podpořit malé značky, než právě teď? Museli jsme zrušit náš každoroční Festival vánočních dárků, což je vánoční trh s ručně vyráběnými dárky, takže se nám trochu uvolnily ruce. Tak jsme si sepsali všechny nápady, dali dohromady všechny papírky, kam si posledních 5 let zapisujeme značky, se kterými chceme spolupracovat, a prostě jsme 2. října začali. A 1. listopadu snad spustíme eshop. A někdy pak snad otevřeme kamennou prodejnu.

Možná by bylo dobrý si prvně pořídit foťáky a světla, lepší mobily, vychytanější rekvizity k focení, profesionálnější grafický programy, stabilnější regály, pořádnej a profesionální sklad a skladníka do něj a tak. Ale možná bylo prostě nejlepší jenom začít. 

Milujeme českou tvorbu a chceme podpořit šikovný český ruce a českou ekonomiku. Zároveň chápeme každýho jednotlivýho výrobce a designéra z jakýhokoli koutu světa na stejný úrovni. Takže chceme tak stejně podpořit a dát českýmu publiku vědět o malé španělské značce nebo o portugalským týpkovi, kterej tvoří z betonu, je to jeho vášeň, chce se tomu věnovat na plno, ale zatím není tak velkej, aby mohl opustit svoje normální nudný zaměstnání. Největší radost ale stejně máme z našeho portfolia věcí, z jejichž prodeje jde část na dobrou věc. Takový nákupy nám dávají největší smysl a tvůrce těchto značek fakt bezmezně obdivujem.

Zároveň neustále hledáme způsoby, jak přírodě kompenzovat tuhle naši eshopovou uhlíkovou stopu. Částečně se nám to daří v rámci našich dobrodarů, díky kterým přispíváme mimo jiné na podporu zdrojů obnovitelné energie, financování výsadbových aktivit a podporujeme vybrané neziskové organizace. 

Brněnské srdcovky 

No a tak nějak se z proudů našich myšlenek a záměrů vyloupl jeden aktuální projekt, na kterej jsme si začali my odkládat velkou část z každé naší prodané objednávky. Jsou to Brněnské srdcovky, což by mohl být festival malýho podnikání, který bychom chtěli uspořádat příští březen nebo duben, až bude koronavirus mrtvej a brněnský podniky snad stále živý. Bude to několik dní, kdy budou v brněnských obchodech, podnicích a provozech probíhat akční nabídky, program a hry. Budeme mít k dispozici mapu online i offline, kde si lidi budou moci podniky a jejich nabídky vyhledat a budou v těchto dnech motivováni je navštívit. Podpoří tak svoje staré známe srdcovky, ale třeba se dozví o nějakých nových, který ještě neznali. Tak stejně podniky se mezi sebou lépe poznají, dostanou impulz k tomu, aby dělali menší festivaly v rámci jednotlivých ulic, aby pochopili, že v jednotě je síla a že si kolikrát nejsou konkurencí, jak to vypadá, ale že jsou spíš parťáci. Bude to jedna velká komunitní brněnská akce, bude to krásný a už se těšíme. Bude na to potřeba grafik, webař, administrativní pracovník, tiskárna, reklamní agentura a hromada času. Takže na tyhle výdaje si teď z vašich objednávek snažíme šetřit. 

Nebo by se dál z Brněnských srdcovek mohl vyloupnout projekt "srdcovky", což by byl online katalog a mapa skvělých značek a místních designových obchodů a concept storů. Ještě uvidíme, kam nás to celé zavede:)

Hodně z našich tvůrců a designérů má za své nějak parafrázované motto, které tak nějak obecně říká, že když věci děláte srdcem a pořádně, pak se výsledky dostaví a celý vesmír se spojí, aby vám v dosahování vašich cílů pomohl. Tak se tím necháme inspirovat. A budem dál tvořit Raddar srdcem a dělat ho pořádně. 

Vaši Martina, Petr a Zorka

 IMG_4372_2   UVODNIBANERTISISC     IMG_1654