Eva z VonTree: „Mým snem je otevřít chráněnou dílnu."

Chceme vám blíže představit značky, které prodáváme. Chceme, abyste blíže poznali lidi, kteří za značkami stojí a díky kterým ty značky a jejich produkty vůbec existují. 

Dneska jsme si na dálku pokecali s Evou, která založila značku bombastických přírodních svíček VonTree (více také zde), z jejichž prodeje jde část zisku na podporu Svazu neslyšících a nedoslýchavých ČR a.s.. 

 citron - kopie     pohádka - kopie     skořice - kopie

Evi, jak jste se dostala k výrobě svíček? Jak a kdy váš koníček přerostl v seriózní značku?
První zkušenosti s výrobou svíček mám již od Vánoc 2016, kdy jsem vyráběla přírodní svíčky pro svoji rodinu. Výroba svíček byla příjemným relaxem a všem se má tvorba líbila. Po ukončení studia na VŠ (v roce 2019) jsem se rozhodla chopit pracovní příležitosti a založila jsem si živnost na výrobu svíček.

Věnujete se své značce na plný úvazek? Kolik času ji průměrně věnujete?'
Momentálně jsem ještě na mateřské dovolené, která mi letos končí. Následně bych se ráda výrobě věnovala na plný úvazek. V zimních měsících je poptávka po svíčkách vysoká, takže momentálně své firmě věnuji opravdu hodně času. 6 hodin denně určitě, ale vše záleží na spolupráci dcery a hlídání.

Popište vámi používanou techniku výroby, v čem je zajímavá, proč jste se rozhodla zrovna pro ni? Proč používáte materiály, jaké používáte?
Pro výrobu kvalitních netoxických svíček je nejdůležitější správný výběr surovin. Vosk nesmí být vyroben z ropy a vonné a esenciální oleje nesmí obsahovat žádné škodlivé látky (ftaláty). Většinu surovin si nechávám posílat z Anglie, kde svíčkama vyloženě žijí :) Ačkoliv se může zdát výroba svíček na první pohled jednoduchá, není tomu tak. Základní návody na výrobu naleznete všude na internetu, nicméně až při samotné výrobě zjistíte, že samotný návod není dostačující pro výrobu kvalitní svíčky a je nutné se naučit spoustu fint. Důležité je například odhadnout správnou teplotu vosku pro přidávání olejů. Existují i další vychytávky, které si ale nechám zatím pro sebe :)

SAM_2245 - Eva Vontrobová_1

Jak vypadá vaše dílna, co je v ní zajímavého?
Ze začátku jsem využívala pro výrobu svíček svoji domácnost, nicméně s narůstajícím zájmem o svíčky jsem musela zřídit oficiální provozovnu. Která je již zařízena a nyní probíhá stěhování.

Řekněte nám, prosím, ještě něco více o sobě, co třeba ráda děláte ve volném čase, kdo vás ve tvoření podporuje a čí názor je pro vás nejdůležitější?
Jsem nedoslýchavá maminka, která nejraději tráví čas se svoji rodinou. Nyní moc volného času nemám, takže pokud se již něco naskytne chodíme s rodinou a psy do lesa na procházky, to je pro mě momentálně největší relax. Přes léto, kdy mám času více, se nejraději věnuji jízdě na kole, plavání a běhu. Miluji sport. Ze začátku mě v mé tvorbě rodina moc nepodporovala a nevěřili, že budou mé svíčky mít úspěch. Nyní ale změnili názor :) Pomoc a podporu nejčastěji nacházím u svých rodičů, kteří mi často pomáhají hlavně s administrativními záležitostmi.

Máte nějaké motto?
Nic není nemožné. Ať už člověk překonává ve svém životě jakékoliv nesnáze, musí zatnout zuby a vše překonat, jedině tak může dosáhnout svých snů.
 
A která svíčka je vaší srdcovkou?

Jelikož se má nabídka svíček neustále mění, nemám žádný vyloženě oblíbený výrobek. Každá svíčka je pro mě výjimečná a vytvořena s láskou a péčí.

SAM_5706 - Eva Vontrobová

Jaké jsou vaše plány se značkou, jaké jsou vaše sny, kam by měla značka dojít?
Mým snem je otevřít chráněnou dílnu, která bude zaměstnávat osoby se sluchovým postižením, jako jsem já sama. Ráda bych nabídla pracovní pozice pro osoby, které jsou na pracovním trhu znevýhodněné.

Raddar se snaží vybírat do svého portfolia výrobce, kteří dbají na férový způsob výroby, berou ohled na naši planetu a pomáhají k řešení společenských problémů. Můžete, prosím, přiblížit, jaké kroky v tomto ohledu podniká VonTree?
Snažíme se eliminovat plasty, naše zásilky jsou baleny ekologicky. Používáme papírové lepicí pásky, ekologickou výplň, jutové provázky a recyklovatelné krabice. Bohužel při objednávkách většího množství svíček je někdy nutné využití i méně ekologické způsoby balení. Zasílat 15 kg zásilku s papírovou lepicí páskou není moc bezpečné. Často využíváme i již použité krabice, ve kterých objednávám suroviny. V naši domácnosti se snažíme vytvářet co nejméně odpadu a pokud již nějaký vyprodukujeme, třídíme ho. Snažím se nakupovat v bezobalových obchodech. Používáme ekologické čističe a prací prostředky. 
Část zisku z prodeje je věnována neziskové organizaci Svazu neslyšících a nedoslýchavých, která podává pomocnou ruku všem osobám se sluchovým postižením.

eva vontrobova         SAM_5263 - Eva Vontrobová